Napsal GorDon – Jak na IC

GorDon | 15. května 2011, 18:58

Jaké to je dělat AMV pro Iron Chef ?

Na to je vcelku jednoduchá odpověď, je to zábava ^__^ Této zábavě ovšem předchází pár věcí, a to věcí organizačních a technických. Z hlediska těch organizačních je to z větší části na pořadateli, ale z jisté části je to taky na samotných účastnících.

Například nedávno nám začal již 4. ročník A-M-V.org Iron Chefa. U letošního IC v4.0 byl systém vcelku jednoduchý a požadavky na účastníky z hlediska organizace nebyly moc velké. Účastníci si dohodli termín zápasu se svým protivníkem a sestavili si seznam pěti anime titulů, z kterých se jim bude losovat jejich zdrojové video. Byla tu však jedna podmínka, která se později (alespoň pro mě) ukázala jako dost kritická, a to že výběr anime je ohraničen podle toho jak vyšlo na DVD. Nemohli jste tedy ke své práci využít celou anime sérii, ale jen takový počet a takové pořadí v jakém epizody vyšly na oficiálním DVD, a to může být dost ošemetná věc :)

Musíte se tedy zapsat, musíte kontaktovat svého soupeře (nebo počkat až zkontaktuje on vás – není třeba být vždy ten aktivní =__=) a dohodnout si s ním termín, dále pak musíte kontaktovat pořadatele (v našem případě Brada) a oznámit termín zápasu. 24 hodin před začátkem samotného mače se sejdete na IRC a tam se losuje anime, které nakonec použijete.

Tady se už dostáváme k části technické. Následujících 24 hodin máte na to abyste svůj zdroj dostali do podoby, v které ho můžete editovat. Tuto část se rozhodně nevyplácí podceňovat. Zkontrolovat si zda vám střižna vezme vaše neztrátové video, zbavit zdrojové video titulků, udělat si dostatek místa na disku, atd.

Zhruba 20 minut před začátkem mače se znovu sejdete na IRC a dostanete audio na které budete editovat. Těch dvacet minut máte na to abyste si audio poslechli a případně si ho nějak upravili, respektive zkrátili. To se velmi doporučuje, audio má totiž často víc jak 3 minuty a taková délka se v časovém limitu 2 hodin moc zvládnout nedá – i když jsou i takoví jedinci kteří to zvládnou :)

Moje osobní pocity z této soutěže jsou jasné – velmi jsem se pobavil, i když jsem nakonec nepřelezl ani za zdi prvního kola. Během přípravy jsem byl pln očekávání jaké to vlastně bude, věděl jsem proti komu jdu a měl jsem i vylosované zdrojové anime. Ale pořád jsem si nedokázal představit co to s člověkem udělá, když má na všechno tak omezený časový rámec. Když nakonec ona osudová hodina udeří, poznáte jaký typ člověka vlastně jste. Ukáže se jak jste zkušení a jak máte práci s hudbou a obrazem vžitou v prstech, uších, očích a hlavě. Na konci něco odevzdáte a budete zase o nějakou tu zkušenost bohatší.

Tak či tak, mějte se na pozoru a koukejte zda se někde nějaký další IC nekoná. Protože vám rozhodně doporučuji se do něho přihlásit, když už ne pro ten adrenalin během editování, tak alespoň pro tu srandu z těch dílek, která v něm vzniknou.

Trackbacks/Pingbacks

  1. AMVcz AMV Akademie – Iron Chef

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Poslední příspěvky na fóru

Přihlášení uživatele

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé
Celkem je online 494 uživatelů :: 0 registrovaných, 0 skrytých a 494 návštěvníků (Tato data jsou založena na uživatelích, kteří byli aktivní za posledních 30 minut)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 744 uživatelů dne 25 dub 2024, 21:24