Napsal GorDon – Eidolon

GorDon | 09. března 2011, 16:24

Pro svou první recenzi jsem si vybral pro mě, a doufám že i pro vás, poměrně zajímavý kousek. Je jím AMV Eidolon od Niotexe. Eidolon by se dal s poměrně klidným srdcem zařadit do žánru  Psychedelic, tedy po bok takových AMV jako je např. „Paranoia Drift” nebo „ Eliminate, Extirpate, Asphyxiate”. To mu však nebrání, aby bylo skutečně originální. Celé toto AMV je totiž obrazovým ztvárněním světa z básně „Dream-land” od Edgara Allana Poa.

Z té samé básně je pak představena i jedna z postav a to postava Noci kterou si tu vystřihl Vincent z Anime „Ergo Proxy”. Další postavu, která nám ztvárnila Alenku v tomto světě, si „zahrála“ hlavní představitelka povídky  Beyond z Animatrixu.

Musím se přiznat, že po prvním shlédnutí Eidolonu jsem trochu váhal jak ho hodnotit, do té doby jsem totiž báseň Dream-land nečetl a referencí na „Alenku v říši divů” jsem si také moc nevšiml. AMV ve mně však zanechalo velmi silný dojem a přehrál jsem si ho ještě mnohokrát.

Na A-M-V.org Eidolon rozpoutal poměrně živou diskuzi. A to na téma „Má být z AMV jasné, že je v něm hromada efektů nebo se mám pokusit tyto efekty co nejlépe skrýt?” . Z diskuze tak nějak vyplynulo, že by bylo lepší kdyby se tvůrci snažili svoji práci s FX více vypilovat aby do očí nebilo to, že byla ve videu nějaká úprava provedena. Je ovšem stále na tvůrcích jak se rozhodnou svoje dílo podat. I když si myslím, že si toto téma zaslouží ještě nějakou doplňující diskuzi.

Z hlediska technického tomuto AMV snad nejde nic vytknout. Efekty jsou dělané s tak neuvěřitelnou precizností, že ani nebudete věřit, že video bylo jakkoli upraveno, sync se zvukem je také bez chyby. A aby člověk nebyl ochuzen o takový ten malý autorův výkřik: „Hej, strávil jsem pár let děláním tohohle AMV, oceňte to” je zde i making-of s názvem Eidolon Breakdown.

Niotex – Eidolon

Niotex – Eidolon Breakdown

3 Responses to "Napsal GorDon – Eidolon"

  1. Puťas napsal:

    Tolik práce pro tak malý výsledek, tudy podle mě cesta nevede.

    • Nya-chan Production napsal:

      Hmmm, co je podle tebe malý výsledek a kolik myslíš, že je za tímhle práce? ^^ A v neposlední řadě je nutno podotknout, že pokud máš lepší nápad jak povzbudit české AMVčkaře ke sjednocení se (kromě Animefestu, protože na tom se pracuje), tak jen sem s ním, vítán je jakýkoliv nápad!

  2. VickZack napsal:

    Luxusní AMV, pěkný článek:)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Poslední příspěvky na fóru

Přihlášení uživatele

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé
Celkem je online 172 uživatelů :: 0 registrovaných, 0 skrytých a 172 návštěvníků (Tato data jsou založena na uživatelích, kteří byli aktivní za posledních 30 minut)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 487 uživatelů dne 20 dub 2024, 08:49