Animefest 2011 – veřejné hlasování

Nya-chan Production | 22. dubna 2011, 16:38

Jelikož jsme kvalitní web, nevyhneme se tomu, co je pro kvalitní weby příznačné – a to kontroverzi. Jak je to možné, ptáte se asi. Vždyť Česká republika je duhový státeček plný samých milých a vlídných lidí (možná malinko přeháním – pozn. autora).

Nu, všeho popořadě.

Před několika dny bylo poprvé spuštěno veřejné hlasování k AMV na Animefestu a porodní bolesti následovaly dost rychle, a to po zjištění, že většina AMV je kupodivu dost otřesné kvality.

Nedalo mi, a začal jsem si jen tak soukromě hodnotit AMV. Ale co se nestalo ještě než jsem dohodnotil – v diskusi k soutěži se rozproudila živá debata. Její jádro se dá vystihnout jednoduše – máme tu málo dobrých videí a spoustu špatných. Jedni tvrdí, že to je dobře, protože se stříhá. Druhá část tvrdí, že to je špatně, protože se na to nedá koukat. Která strana má ale pravdu?

Jako klasicky – žádná. Na jednu stranu je dobře, že více lidí stříhá. Na druhou stranu není dobře, že se na to pak fanoušci musí koukat a krvácí jim oči a/nebo uši. V okamžiku, kdy se objeví hromada špatných AMV a dobrá ubývají, musí se volat po protiakci – nebo to špatně dopadne.

Padají argumenty, jako že na tom česká scéna je dobře. Ale je tomu tak opravdu? Koho dlouhodobě znáte, že stříhá na úrovni, stříhá stále (tj. už s tím neskončil, ona je to nevděčná práce, jak radno vidět) a pravidelně (tj. aspoň dvě, tři věci ročně, mimo různé soutěže). Moc toho asi nebude. A ne, Jarník se nepočítá.

Ono je to koneckonců celkem jednoduché. Člověk nastříhá AMV, pošle ho na Animefest, pochlubí se pár přátelům, prohraje, případně ani nepostoupí přes výběr, a tím to pro něj skončí do dalšího ledna, února, března. Takovýchhle lidí je česká scéna plná – lidí netoužících po zlepšení se a spokojených se stavem, jaký panuje. Bylo by fajn vyhrát, ale když ne, nic se nestane. Nastříhá se další AMV.

Třeba tvrdíte, že vy takoví nejste, pokud stříháte. Vy to chcete vyhrát.

Na chvilku si odskočíme do takřka sousedního Maďarska (což je stát s menším počtem lidí než jsme my). A když se koukneme na jejich cony, najdeme spoustu technicky a střihově zvládnutých AMV. Ano, pořád jsou některá prázdná a bez nápadu – ale dá se na ně podívat a říct: „Tohle AMV nemá nápad,“ namísto: „Na tohle AMV se nedá dívat A nemá nápad.“ Proč tomu tak je a proč tomu tak u nás není?

Odpověď mi, asi nechtíc, dal jistý Hime na fóru:

„Jestli vám jde o nějakou prestiž české tvorby…ale prosím vás, to snad nemyslíte vážně.“

O tu by ale paradoxně měla mít zájem většina střihačů! Dát se dohromady, vyměňovat si znalosti, kritizovat si věci, posílat AMVčka na zahraniční cony, účastnit se světových soutěží! Proč tohle dokáže Polsko, Německo, Itálie, Maďarsko – a my ne? Kdy už se česká scéna zvedne a zjistí, že tohle dokáže – ale ne jako snůška experimentujících individuí, ale jako spolupracující kolektiv? Myslím, že v prvním případě dostaneme jednou za pár let nějakého Jarníka. Ale v tom druhém jich můžeme mít klidně několik a mnohem dříve (více Jarníků a omluva Jarníkovi za zneužívání jeho jména – pozn. autora)

To by asi pro dnešek stačilo, článek je to už tak dost dlouhý. Závěrem jen nalinkuji odkaz na moje hodnocení soutěžních AMV.

Hodnocení

Přeji krásné stříhání všem o/

EDIT: Kromě mého hodnocení se na stránkách objevilo i hodnocení od Rybičky (tedy více od pozorovatele než dlouholetého editora). Pro zajímavost – a v rámci vyšší objektivnosti – ho přihazuji.

Rybičkovo hodnocení

7 Responses to "Animefest 2011 – veřejné hlasování"

  1. ledman napsal:

    No, poctivě mrknout na všechno byl docela záhul, taky jsem si to rozdělil do dvou dnů >_> Být autor, asi bych hodně zvážil, jestli stříhat AMV na českou skladbu, ty letošní mě celkem zklamala. Nejslibnější je Krakonoš, nápad super, ale jak začne mluvit vypravěč, tak se to pokazí.

    Jinak jsem rád, že tu máme autory tvořící věci blízké mému divnému vkusu ^^ Třeba nádherně atmosférická Haruhi (41) nebo anarchistický Akira (72).

  2. DanQ napsal:

    Myslím, že tohle veřejné hlasování na stránkách AF je dobrý nápad – alespoň si normální diváci vyzkouší, jaká muka musí vytrpět porotci ~_^.
    Oki, teď trochu víc vážně – jsem zvědavý, jestli tehle přístup povzbudí všechny ty začátečníky s prvním amv, aby ho do soutěže poslali. Protože – i když se do finální šestnáctky nedostanou, stále někdo jejich amv uvidí. Soudní tvůrci si alespoň odnesou nějaký feedback, a attention trollům jde stejně jen o zviditelnění…
    Ono – já, kdybych nastříhal amv (a to se klidně může stát) tak bych ho normálně stejně nepřihlásil, páč vim, že prostě do první 16tky neprojde. Ale v tehle situaci… hm… že bych o tom začal uvažovat?
    Každopádně – našlo se tam pár velmi slušných kousků, pár nadmíru povedených…
    moje volba v hlasování AF jest 54 (Flash AAAAA) – 36 (Krkonošské amv) – 3 (Stříháme).
    Nejvíce zamrzí amv s nápadem, kde to táhne dolů technické a koncepční nedotaženosti.

  3. Sykysan napsal:

    Můžeme někdy po animefestu čekat rozbor vítězných kousků? Nebo aspoň nějaký článek o nich?

  4. Nya-chan Production napsal:

    Vyrážíme na Animefest, bloky na poznámky s sebou! \o/

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Poslední příspěvky na fóru

Přihlášení uživatele

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé
Celkem je online 433 uživatelů :: 0 registrovaných, 0 skrytých a 433 návštěvníků (Tato data jsou založena na uživatelích, kteří byli aktivní za posledních 30 minut)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 744 uživatelů dne 25 dub 2024, 21:24