Mondocon jaro 2011 z pohledu porotce

DanQ | 11. července 2011, 17:34

I stalo se to, co se asi muselo stát. Stal jsem se porotcem AMV soutěže na jarním Mondoconu. A proč se to muselo stát? Inu, deadline pro odevzdání AMV byl 6. května, a hodnocení se muselo být hotovo 10. května, a všichni vážení a ctění čeští AMVčkaři byli o víkendu na Animefestu, a moje maličkost, nevážená, nectěná a hlavně Animefestu se neúčastnící byla doma. A tak mě Manta nezatěžoval porotcováním domácí scény, ale virtuálně jsem se vydal na exkurzi k našim maďarským sousedům.

Trochu jiný styl a přístup soutěže bylo milým zpestřením.

Soutěž není anonymní. A nikomu to nevadí. Né že bych si nepamatoval pár maďarských tvůrců z loňské soutěže AF, a Wolfiiho AMV jsou stejně většinou známá (a v soutěži AF většinou snadno rozpoznatelná díky technické kvalitě), ale napadla mě taková malá úvaha – jestli to na AF s tou anonymitou nepřeháníme. A hádám, že to není ani tak problém porotců – každý většinou hodnotí dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, na jména nehledě, ale asi to bude tou naší pověstnou českou zaprděností a – mohu-li to tak říci – závistí, kdy se dříve ozývaly hlasy jako „no jo, zase vyhrál Jarník, protože je to… Jarník“. Ale možná už česká scéna dospěla, přeci jen, AMVčkařů je více než před lety, kdy se všichni znali osobně i s velikostí bot. Uvidíme příští Animefest.

Mezi českými AMVčkaři kolují takové dvě zvěsti: že AMV maďarských autorů jsou v daleko větší míře technicky zdatnější, ale obsahově prázdná. (Dobře, ona je to vlastně jedna zvěst, ale je natolik důležitá, že… ehm.)

Inu, do jisté míry je to pravda.  Nevím, zda bych na to mohl vymyslet nějaký vzorec ve smyslu „X% AMV technicky nekvalitních = X% AMV s nápadem“, který by vlastně platil jak pro Mondocon (X ~ 10), tak pro Animefest (x ~20), ale raději nebudeme zabíhat do slaboduchých generalizací.

A přejděme k zajímavějším věcem.

Bodování probíhá v 10ti stupňovém rozsahu (1-10), a to v kategoriích: Originality, Visual + Sound, Sync, Lip, Effects, Effort a Re-view. Jak vidíte, je to lehce modifikovaná škála z A-M-V.org.

Osobně mi to připadá trochu overkill, a hodnocení na AF dle dvou parametrů (uděluje se technická a umělecká známka, jako v krasobruslení) považuji za dostatečné, ale zase se lépe projeví preference jednotlivých porotců.

Á propos – pokud se někdo chystá státi se porotcem AMV (a ti co již porotcovali mi jistě dají za pravdu) – připravte si jistou dávku tolerance a pochopení pro ostatní porotce. Může se vám klidně stát, že na stupínku vítězů uvidíte AMV, které dle svých kritérií považujete za sotva průměrné, a jen si řeknete „jak se tam TOHLE vůbec mohlo dostat“. Inu, porotci jsou také lidé se svými preferencemi, fetišemi a jinými uchýlkami, stejně jako vy nebo já. Mějte to na paměti. A to nejen jako případní porotci, ale též když budete stát v řadách soutěžících..

Mimochodem:  výsledky jsou již  známé (http://www.mondocon.hu/index_cosplay.php?id=131), ale hodnocení jednotlivých AMV si necháme pro jiný článek. Jen malá osobní poznámka: potěšilo mě, že se na prvním místě umístilo AMV, které bylo i na prvním místě v mém osobním žebříčku… ona ta Gaussova křivka přeci jen vliv fetišů a preferencí jednotlivých porotců zkoriguje ~_^.

Je libo nějaké veselé historky z natáčení?  Prosím, zde jich pár je:

Diskvalifikace:

Jedno AMV bylo vyřazeno, protože v pár scénách (ne všech) bylo logo stanice. Malé, nenápadné, poloprůhledné – ale bylo. Jo, v maďarsku se s nikým nepářou, takže pokud uvažujete o účasti na Mondoconu napodzim, dávejte pozor na pravidla.

Druhé bylo MMV – music video nastříhané z mangy. Autorka tam nechala text v bublinách (maďarské scanlation), což se kvalifikuje jako použití zdroje s fansubem – smůla. Autorčina, méně tak porotců, protože zoomované JPEG artefakty vypadaly skutečně hrozně.

A nejbizarnější diskvalifikace: Autor(ka) poslal(a) soubor ve formátu *.WLMP.  Což je Windows Live Movie Maker Project File. A samozřejmě bez dalších zdrojových souborů (že bychom si to třeba mohli vyexportovat sami doma? ). Takže, milé děti, příště až budete posílat AMV, nezapomeňte si ho nejdříve vyrenderovat!

A to je vše, přátelé.

4 Responses to "Mondocon jaro 2011 z pohledu porotce"

  1. Hime napsal:

    ach ten movie maker :) to mě dost pobavilo

  2. kronas napsal:

    Co se týče zamyšlení nad anonymitou v soutěžích … tak alespoň co mám z animefestu zkušenosti tak to nemusí být nutně na škodu. Záleží totiž kolik lidí se účastní hlasování, pokud to bude jako na AF 10 kdy se hlasovalo mám pocit že pro všechny soutěže jen formou sms, tak byl počet hlasujících omezen na hodně málo a stával ose že se do popředí dostávali i ůčastníci , kteří sice nebyli nutně špatní ale zase nebyli tak dobří ( oasply, cosplay divadlo, amv). Sice ty soutěže nevyhráli, ale potom člověka vcelku zamrzí, že on se umístil dejme tomu 8. místě zatímco stejně dobrý amv/cosplay má místo třetí jen díky tomu že je prostě známější .. jsme holt ještě uzavřená a navzájem se slušně znající komunita. Letos jak bylo hlasování vymyšleno si nemyslim ,že by zveřejnění autorů ničemu uškodilo.

  3. DanQ napsal:

    Doplnil jsem chybějící screenshoty. Můžete se pokochat sami ^_^.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Poslední příspěvky na fóru

Přihlášení uživatele

Registrovaní uživatelé: Majestic-12 [Bot]
Celkem je online 20 uživatelů :: 1 registrovaný, 0 skrytých a 19 návštěvníků (Tato data jsou založena na uživatelích, kteří byli aktivní za posledních 30 minut)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 372 uživatelů dne 03 led 2023, 02:27