AMV Akademie – Hudba

Nya-chan Production | 05. června 2011, 22:03

Tak jsme zpět, opět po týdnu, byť tentokráte s menším zpožděním, zapříčiněným hromadou dřeva a agresivním sluncem. Doporučujeme vytáhnout opalovací krémy! Ale aby vám zkrácená doba pro zpracování dalšího úkolu, dostanete asi nejsnazší úkol z celé sady – alespoň doufáme.

V tomto díle AMV akademie si totiž odpočinete a budete mít za úkol nastříhat pouze zvuk. Nějaké to AMV nebude na škodu, ale zpracování zvuku úplně postačí. A jelikož nemůžeme ověřit práci se zvukem pokud bychom vám povolili různé zdroje, budete poprvé pracovat se zdrojem společným.

Ve čtvrtém díle AMV Akademie tedy budete mít za úkol následující:

– zadaný zvukový soubor zkraťte na 1:30 – 2:00

– přidané video je možné (a bude se mírně hodnotit pro feedback), ale hodnotící budou hlavně zvažovat jak se vám povedlo sestříhat hudbu

– zadaný soubor se nachází zde: http://www.sendspace.com/file/txiae4 (po žádosti lze uploadovat i jinam než na SendSpace)

Je nutno zmínit, že autoři si zdaleka neuvědomují důležitost patřičného zkrácení audia. A tak se dočkáváme náhlých utnutí na straně jedné (v nejhorším případě uprostřed) a na straně druhé pětiminutových a delších elegií, když autorovo sdělení vydalo časově na minutu a půl – a zbytek je balast.

Snažte se tedy o patřičné vyznění, zkrácení, pokud budete navazovat, pak o slušné navázání.

Příspěvky posílejte do příští neděle na stará známá místa – PM na fóru, e-mail nya.chan.production@gmail.com či příspěvky zde v diskuzi.

V druhé části odkryjeme pak taj prvního bonusového kola. Ano, sešlo se nám celkem dost tipů na chyby, i jako nepatřičný záběr na pavouka či podezření z upscalu. Každopádně chyby, které byly zamýšleny, byly následující:

– dva orphan framy (tedy „sirotčí snímky“ ponechané krátké snímky z původního anime – vznikají přetažením scény do dalšího záběru a neotestováním na obětavcích). Tohle postřehlo celkem dost lidí

– špatný poměr stran! AMV je z anime Potemayo, a byť v klipu není moc, z čeho by se poměr stran dal poznat, nachází se v něm přece jen několik kulovitých věcí, na kterých to znát je. Tohle už s poznáním tak slavné nebylo

– a na závěr chyba třetí, kterou už ovšem nedal prakticky nikdo – až chorobné přeostření obrazu. Celkem záludná věc, protože obvykle člověk vůbec nepočítá s tím, že by čištění zdroje mohlo nějak ublížit – ale všeho moc škodí. Schválně jsme vám připravili příklad z použitého anime, srovnání zdroje a bonusového klipu (patřičně roztáhlého).

Pokud byste se ptali v čem je přeostřená verze horší, doporučujeme vám soustředit se na okolí čar. Obzvláště na těch v pravém horním rohu (mřížka proti zelenému pozadí) je krásně vidět vznik artefaktů v jejich okolí. Nic hrozivého, ale vidět to je – a tohle je ještě ten přívětivější výsledek přefiltrování zdroje

Nu, další kus pro vás budeme mít v kole šestém – to už z vás budou ostřílení harcovníci a budeme se těšit jak poznáte každou chybu. Do té doby však pilně stříhejte, ať víte jak na to ^^

11 Responses to "AMV Akademie – Hudba"

  1. Puťas napsal:

    Dělal jsem to prvně a opravdu nic moc. Asi by nebyl od věci nějaký článek i ke střihu hudby.
    http://www.ulozto.cz/9346421/coldplay-lovers-in-japan-spatne-zpival-mix-mp3
    http://vimeo.com/24990663

  2. Stribro napsal:

    Toz hotovo. Trvalo to trochu dele, nez jsem predpokladal a ukazalo se, ze Audacity oproti ocekavani neni na mixovani audia zrovna ten nejlepsi nastroj. Takze nakonec vse strihano ve Vegas.
    http://www.youtube.com/watch?v=npZsURWfxSk

    • DanQ napsal:

      Mohu se zeptat jak jsi došel k tomu, že Audacity není ten nejlepší nástroj na mixovaní audia? (samozřejmě, není, profi střižny za parset tisíc toho umí daleko více ~_^).

      • Stribro napsal:

        No, hlavne mi chybel nejaky rozumny zpusob zoomovani (ted jsem ale zjistil, ze CTRL+kolecko funguje), nepritomnost right-clicku taky dost zamrzi, ale co mi fakt hodne chybelo, byla moznost udelat klipy se kterymi by se dalo rozumne posouvat po spolecne casove ose (jedina alternativa je udelat obrovskou hromadu jednotlivych stop, v cemz je pak docela problem se vyznat), a ktere by se daly dynamicky zkracovat a roztahovat (docela dulezite, kdyz potrebujes najit misto, kde se daji tracky spojit plynuje). Takze bych se asi mel opravit na to, ze pro to, co jsem po nem chtel, neni zrovna nejpohodlnejsi.

        • DanQ napsal:

          jakou verzi Audacity jsi používal? 1.2.6 nebo 1.3.13beta?
          verze 1.2.6 je právě ještě nešikovná v tom, že co klip, to stopa. Ve verzi 1.3.13beta už je to oštřeno a můžeš dávat vícero klipů na jednu stopu (pokud se nepřekrývají, samozřejmě)
          pravé myšítko funguje – funkce je kontextová, takže záleží na nástroji, který používáš (např ZOOM – levé myšítko = Zoom IN, pravé myšítko = Zoom OUT) a v nastavení si lze funkce přiřadit dle svých preferencí.

          • Stribro napsal:

            U toho rightclicku jsem myslel spis nejake kontextove menu (treba ve smyslu „vyberu segment, righclick->cut). Jinak, pouzival jsem 1.2.6. Ted jsem se kouknul na tu betu a ty klipy vypadaji rozhodne lepe. Porad ale nemoznost upravovat klipy potazenim za konec bez toho, abych o tu cast klipu prisel, mi docela chybi. Nastavit se podle toho, co jsem se dival, da jenom klavesnice (nebo alespon jsem nastaveni mysi neobjevil).

  3. DanQ napsal:

    pokud by někoho zajímal můj pokus:

    http://danq.nantoka.info/video/danq-lovers_in_japan-edit-(amv-akademie-hudba).ogg

    a ano, taky se mi tam moc nelíbil ten zpěv (zdravím Puťase ^_^)

  4. DanQ napsal:

    Jelikož komentáře nejsou na nějakou delší komikaci, založil jsem diskuzi na fóru.
    @ Stříbro: a tak ono – ať to každý stříhá v čem umí, důležitý je hlavně výsledek. Blender VSE jde také použít k montáži audia, že ano,… každému co jeho jest.

    • Stribro napsal:

      Rikam si, jestli by vubec nebylo nejlepsi tam presunout tu diskuzi celou.

      Jinak souhlasim s tim, ze kazdmu co jeho jest. Jenom me proste prekvapilo, ze se mi ve strizne pro video pracovalo s audiem lepe, nez v dedikovanem (byt opensource) nastroji pro audio. Samozrejme pokud bych chtel nejake efekty, asi bych se na celou vec dival jinak.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Poslední příspěvky na fóru

Přihlášení uživatele

Registrovaní uživatelé: Google [Bot]
Celkem je online 185 uživatelů :: 1 registrovaný, 0 skrytých a 184 návštěvníků (Tato data jsou založena na uživatelích, kteří byli aktivní za posledních 30 minut)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 487 uživatelů dne 20 dub 2024, 08:49